Uspješno-obavljena-prva-testna-vožnja-Trebevičke-žičare

Прва тестна вожња гондола Требевићке жичаре успјешно је реализована јутрос са горње станице на Видиковцу. Ово је почетак процеса тестирања једног од најважнијих послијератних инфраструктурних пројеката у Сарајеву, а трајаће све до финализације пројекта и добијања употребне дозволе.

Прва гондола, симболично обојена у државне заставе, спуштена је у присуству градоначелника Сарајева Абдулаха Скаке и представника компаније Леитнер која је испоручилац Жичаре, успјешно је прошла половицу трасе.

 

Укупно три гондоле уз будно око монтера и техничара су се, заједно са сервисним возилом спустиле према граду враћајући у стварност најљепше слике некадашњег симбола града на Миљацки.

–             Ово је велики дан за Сарајево. За мене лично, који сам одрастао поред Жичаре и врло емотиван тренутак у којем видимо сврху и резултат нашег рада и дјеловања. Захвалан сам свима који вриједно раде и у тешким временским условима и викендом да би радови ишли планираном динамиком. Још је доста посла пред нама и много пројеката – рекао је тим поводом градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

Градоначелник је нагласио да ће све бити спремно за 6. април – Дан града када ће жичара бити пуштена у функцију и враћена Сарајеву и грађанима након више од двије деценије.

 

Представници извођача радова су изразили задовољство првим тестирањем гондола без путника, те нагласили да ће процес бити настављен наредних седмица. Упоредно са тиме настављају се интензивни грађевински и занатски радови на горњој и доњој станици. Укупна вриједност пројекта је око 20 милиона марака, а процјењује се да ће Требевићку жичару користити више од 500.000 путника годишње.