Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. Fikret Grabovica  i sekretar Ministarstva za boračka pitanja Belma Adilović svojim potpisima danas su verifikovali spisak imena 514 ubijene djece u opkoljenom Sarajevu 1992.-1995. godine.

Svrha ove verifikacije je ispisivanje imena 514 djece na postament Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, što će uraditi sarajevska firma "Neimari", nakon što sa Gradom Sarajevo uskoro potpiše ugovor. Vrijednost radova je 102.475,92 KM.

Također, ovaj spisak od 514 ubijene djece, sa svim identificiranim podacima, uključujući i fotografije, naći će se u prvoj monografiji, koju zajedno pripremaju Institut i Udruženje roditelja ubijene djece u opkoljenom Sarajevu. Izradu ove monografije finansirat će Grad Sarajevo, a predviđeno je da se publikuje 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, kada je ovo Spomen-obilježje u Velikom parku prije godinu dana bilo i svečano otvoreno.

– S obzirom da Institut raspolaže sa imenima još 500 ubijene djece, u narednoj fazi nastavit ćemo istraživanja naučnom metodologijom u cilju provjere i verifikacije njihovog identiteta. Kada i taj spisak postane validan, pripremit ćemo i drugu monografiju sa fotografijama i podacima naših ubijenih najmlađih sugrađana – dodao je Čekić.

Gradonačelnik Behmen je pozdravio ove aktivnosti Instituta i Udruženja roditelja, te istakao da "i na ovaj način odajemo počast najnevinijim od svih nevinih žrtava opsade Sarajeva."

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću