Uprkos niskim temperaturama nekoliko desetina hiljada građana Sarajeva i gostiju iz svih krajeva BiH, susjednih zemalja, ostatka Evrope i SAD-a dočekalo je 2017. godinu na Trgu Bosne i Hercegovine uz nastup Dine Merlina.

dino

Program su otvorili DJ duo After Affair, zatim su nastupili specijalni gosti iz Londona Yehan Jehan, te sarajevski bend Divanhana, da bi u 23 sata, praćen gromoglasnim aplauzom i ovacijama na scenu izašao Dino Merlin.

divanhana

Uz tradicionalno odbrojavanje, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zajedno sa svojim zamjenicima Abdulahom Skakom i Rankom Čovićem, te partnerima u projektu – predstavnicima Kantona Sarajevo i gradskih općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, okupljenima je zaželio sretnu 2017. godinu.

vatromet
Jedan dio Trga bio je pretvoren u multimedijalnu instalaciju skulpture stilizirane u obliku ptice, koja spaja umjetnost i tehnologiju, ljude i svjetove. Ova skulptura je u posljednjim sekundama 2016. godine simbolično uzletjela noseći poruku slobode i mira svih građana BiH.

ptica

„U ime svih nas i u ime ovog lijepog grada pošaljimo poruku mira. Sa ovog posebnog mjesta, posebnog grada pošaljimo bijelu pticu umjetnice Edine Selesković. Neka ta ptica ode u svijet i kaže da je ovo mjesto koje želi mir i sreću. Neka takva bude 2017.“, kazao je Merlin.

publika

Dogradonačelnik Skaka je zajedno sa svojim saradnicima posjetio porodilište “Jezero”, gdje je četiri minute poslije ponoći rođena je prva beba u novoj 2017. godini. Sretna majka  Sanela Hero na svijet je donijela zdravu djevojčicu od 3,9 kila, a 53 centimentra dužine. Dogradonačelnik Abdulah Skaka uručio je majci poklon bon u vrijednosti od 500 KM i buket cvijeća. „Ovo je jedan jako lijep običaj. Mi ćemo se truditi da to održimo i u budućnosti“,istakao je Skaka.

porodilja

Skaka je također dežurnim ljekarima i sestrama poželio sretnu i uspješnu Novu godinu.

policija

I ove godine nastavljena je tradicija obilaska Kantonalne uprave civilne zaštite/Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, Prve policijske uprave MUP-a KS i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kojima je zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka zahvalio što su u prazničnoj noći bili na usluzi građanima i gostima grada, te im poželio  uspješnu i sretnu Novu 2017. godinu. Ove godine, Grad Sarajevo je dan ranije, 30. decembra 2016. godine organizovao proslavu svim dežurnim ekipama u Sarajevo Holiday Marketu, kako bi im izrazio zahvalnost što će u novogodišnjoj noći biti u pripravnosti i građanima u svakom trenutku biti na usluzi.

hitna

vatrogasci