Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka bio je domaćin 1. Summita gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope „Capitals Summit 2019“/ Summit of Mayors od South East Europe.

Summitu su prisustvovali Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Petre Shilegov, gradonačelnik Skoplja, Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, Fadilj Eminović, član Gradskog vujeća Beograda, Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Podgorice, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Pismo podrške.

Počasni gost Summita bio je gradonačelnik Kuala Lumpura, Dato’ Nor Hisham A Dahlan.

Susret delegacija regionalnih gradskih centara održan je u zgradi Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je prisutne pozdravio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Jedan od zaključaka je da su se učesnici Summita u Sarajevu opredijelili za intenziviranje saradnje i kontinuirano povezivanje glavnih gradova regije te uspostavljanje formalnog okvira za saradnju pod motom “Gradovi bez granica”. Također, obavezali su se da će ovakve susrete imati najmanje jednog godišnje, uz domaćinstvo jednog od gradova učesnika.

Zaključeno je da su glavni gradovi regije generatori su razvoja, lideri napretka i sidra stabilnosti cijele regije, stoga će gradonačelnici raditi na promociji zajedničkih vrijednosti i uspjeha, živjeći zajedno i poštujući sve različitosti s ciljem poboljšanja kvaliteta života naših građana.

Dogovorena je intenzivna razmjena iskustava u različitim oblastima s fokusom na primjenu pametnih riješenja u razvoju glavnih gradova.

Gradonačelnici su stava da se izbor gradonačelnika treba vršiti na direktnim izborima i da to prati povećanje budžeta, prava i ovlasti gradonačelnika, a sve za dobrobit građana glavnih gradova.

Gradonačelnici su, također, ukazali na potrebu boljeg transportnog povezivanje, posebno uspostavljanje redovnih avionskih veza između glavnih gradova te podržali inicijativu za ukidanje troškova roaminga u regiji. Pozivaju vlade da pozitivno rade i djeluju, da se podržavaju i pomažu s ciljem uključivanja svih država regije u Evropsku uniju s čime bi se postiglo poboljšanje života građana i trajni mir i stabilnost u regiji.