Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji večeras je otvorio izložbu "Mali format 2011“ u galeriji „Roman Petrović“, istaknuvši u svom prigodnom obraćanju da će „ova izložba sigurno upotpuniti sadržaj u gradu Sarajevu koji imamo tokom ovogodišnjih praznika“. Među dvadesetak autora, članova ULUBiH-a, koji su se predstavili na ovoj izložbi, Amer Bakšić je ovogodišnji dobitnik nagrade "Roman Petrović" za najbolje likovno ostvarenje pod nazivom "Demo mix-media". Uz plaketu, dobitniku nagrade bit će omogućeno da u 2012. godini u galeriji „Roman Petrović“ priredi svoju samostalnu izložbu u produkciji ULUBiH.

Inače, pored likovnih kvaliteta, ova tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH u svojoj strukturi i propozicijama njeguje poseban kvalitet snalaženja i izražavanja u malom formatu. Propozicije izložbe nalažu da format priloženih radova ne može biti veći od 30 kvadratnih centimetara, tako da osim posebnog šarma koji može ponuditi ovakva mala i izražena autorska forma, ona ujedno predstavlja vrlo mobilnu postavku koju je moguće izlagati u različitim prostorima.

Izložba "Mali format" bit će otvorena do 10. januara, a planirano je njeno gostovanje u Goraždu, te u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani i Mariboru.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću /FENA