Započeli-radovi-na-uređenju-budućeg-Muzeja-„Mersad-Berbe

Започели су радови на уређењу простора у најужем центру града, у којем ће бити смјештен музеј посвећен једном од најзначајнијих бх. ликовних умјетника, Мерсаду Берберу.

Радови ће се изводити фазно према идејном пројекту признатог бх. архитекате Златка Угљена. Град Сарајево и Општина Стари Град на челу са Ибрахимом Хаџибајрићем обезбиједили су средства за прву фазу у склопу које ће бити изведен дио грађевинско-занатских, електроинсталатерских, хидроинсталатерских и машинских радова .

Биће то репрезентативан објект, на двије етаже и на више од 450 квадратних метара, у улици Зелених беретки бр. 14, уређен по узору на музеје у Бечу, Барселони и другим европским метрополама, са богатим и големим опусом Берберових дјела.

 

 

“Град Сарајево ће добити још једну институцију културе, која ће баштинити дјела нашег ликовног великана Мерсада Бербера. Враћамо га у његово Сарајево, у којем је, како је говорио заједно са својом супругом Адом, проживио најљепше године“, истакао је градоначелник Сарајева Абдулах Скака, те додао да ћемо пребогатим фундусом будућег музеја обогатити туристичку понуду као и промовисати Сарајево у Европи и свијету као мјесто изузетног културног и умјетничког стваралаштва.

Град Сарајево и Општина Стари Град у партнерству са Фондацијом „Мерсад Бербер“ покренули су овај пројекат послије веома успјешно одржане ретроспективне изложбе овог умјетника у Вијећници.

“Почетак грађевинских радова на будућем Музеју ‘Мерсад Бербер’ у Сарајеву доноси велику радост и понос за цијелу моју породицу. Тим поводом желим још једном нагласити велику подршку овом пројекту од његовог самог зачећа и данашњег отпочињања реализације коју смо добили од државних и градских институција, затим градоначелника господина Скаке и начелника Општине Стари Град господина Хаџибајрића. Захвални смо и нашем прослављеном проф. Златку Угљену који је потписник архитектонског рјешења, а које је без накнаде уступио Фондацији Мерсад Бербер. Надам се што скоријој реализацији Музеја како би у нашем лијепом Сарајеву, збирка из оставштине мога рахметли оца добила свој трајни дом и била доступна свакоме“, поручио је тим поводом Енсар Бербер.

Градоначелник Скака захвалио је умјетниковој породици на прихватању иницијативе да заједно реализују овај свјетски пројекат како би грађани Сарајева и цијеле Босне и Херцеговине, поготово наше младе генерације, као и наши гости били у прилици да се упознају са Берберовим дјелима.

Бербер је, наиме, још као студент био проглашен чудом од сликара. Његове слике и графике годинама су биле статусни симбол, а своје мјесто пронашле су у угледним музејским, галеријским и приватним колекцијама широм свијета.

Колективно излаже од 1961. године, а прву је самосталну изложбу имао већ 1965. године у Градској галерији, Љубљана. Непосредно након завршетка Ликовне академије у Љубљани пресељава у Сарајево гдје 1967. године излаже у Умјетничком павиљону. Од тада започиње умјетниково представљање јавности, које је задобило интерконтиненталне размјере.

За своје аутентично умјетничко стваралаштво примио је бројна признања и награде, а 1969. године и Шестоаприлску награду Града Сарајева.

Tate Gallery у Лондону је 1984. године откупила његов рад чиме га је неупитно сврстала уз бок свих великана окупљених у овом најпрестижнијем свјетском музеју.

Најзначајнији Берберови циклуси су Сарајевске разгледнице, Скендерови сонети, Пут у Скендер Вакуф, Hommage a Velazquez, Отоманске хронике, Дубровачки дневници, Осман, Hommage Влахи Буковцу и посљедња ликовна поема посвећена трагедији у Сребреници, на којој је даноноћно радио три године.