Na osnovu odluka Gradskog vijeća i Budžeta Grada Sarajeva u 2018. godini, podržane su sljedeće kulturne manifestacije od posebnog značaja za Grad Sarajevo:

58. Internacionalni teatarski festival MESS Organizator: JU MES — Scena MESS Pod sloganom “Otvoreni za sve”, 58. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala imao je fokus na predstavama sa snažnim političkim i društvenim angažmanom. U osam festivalskih dana od 29.9. do 06.10., publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstave iz 17 država sa 4 kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica. Dječiji program Mali MESS obuhvatio je četiri predstave i nekoliko interaktivnih radionica. Selektor programa bio je pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević. U okviru pratećeg programa MESS OFF organizirane su promocije knjiga, radionice, panel diskusije i forumi. Kao dio zvaničnog programa prezentirane su tri predstave iz Bosne i Hercegovine. Grand Prix – “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” dobila je “Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu”, u izvedbi Collettivo Cinetico, iz Italije. “Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu” pripao je Alessandru Serra za predstavu “Macbettu”, Compagnia Teatropersona, dok je “Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje” osvojio Enkidu Khaled za ulogu u predstavi “Bagdad”. Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobio je Adrijan Pezdirc za igru u predstavi “Ono što nedostaje”.

24. Sarajevske večeri muzike SVEM Organizator: Fondacija za muzičke umjetnosti

24. festival SVEM posvećen je mladim muzičarima i studentima muzike. Čast da otvori festival, uz Sarajevsku filharmoniju i maestra Ivu Lipanovića, pripala je mladom hrvatskom pijanisti Aljoši Juriniću. Predstavnici nove generacije evropskih i svjetskih muzičara, violončelistica Sara Čano i violinista Nikola Pajanović , nastupili su uz pijanisticu Teu Andrijić. U okviru koncertnog ciklusa DoReMi&Vi koji je ove godine inkorporiran u program 24. SVEM-a, Fondacija za muzičke umjetnosti predstavila je zanimljiv koncert kameme muzike u Bošnjačkom institutu-večer muzike španskih i argentinskih kompozitora u izvedbi nestandardnog dua Antonio Serrano, usna harmonika i Constanza Lechner, klavir. U prostoru Crkve sv. Josipa održan je koncert Beogradskog kamernog hora pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Markovića. U Narodnom pozorištu vrhunski ruski violinista Sergej Krylov sa Sarajevskom filharmonijom i maestricom Samrom Gulamović izveli su čuveni Koncert za violinu i orkestar u D-duru ruskog majstora Petra Iljiča Čajkovskog. U okviru festivala, pored niza koncerata Fondacija za muzičke umjetnosti, pripremila je i muzičku radionicu za studente muzike.

XXXIV Internacionalni festival Sarajevska zima 2018

Organizator: Udruženje Međunarodni centar za mir Sarajevo (IPC)

„Sarajevska zima 2018″ je i ove godine bila susret umjetnika cijelog svijeta, a održana je pod motom “DRUGO LICE SVIJETA”. U okviru festivala realizovan je program koji obuhvata različite oblasti umjetnosti: teatarsku, muzičku, filmsku, modnu, video art, ples, vizuelnu umjetnost, projekte koji prezentiraju kulturno nasljeđe, panel diskusije, literarne i muzičko-poetske večeri. S ciljem promocije sporta, kulturnog turizma i umjetnosti, organiziran je Pohod na olimpijske planine Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnicu. Počasni gost je bila Republika Bugarska, a specijalni gosti bili su NR Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Tradicionalni pokrovitelji festivala bili su UNESCO i Savjet Evrope.

24. Sarajevo Film Festival Organizator: Obala Art Centar (po osnovu Ugovora o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo)

24. izdanje Sarajevo Film Festivala održano je u periodu od 10. do 17.8.2018. godine. Takmičarski program 24. SFF-a imao je četiri svjetske premijere, jednu međunarodnu premijeru, te pet regionalnih premijera filmova. U sklopu takmičarskog programa za kratki film, publika je imala priliku pogledati 11 filmova, dok je u sklopu takmičarskog programa za studentski film prikazano 13 filmova. Bazirajući se na evaluaciji prethodnih izdanja, rukovodioci Festivala odlučili su da usmjere snage na jačanje sinergije između postojeća 4 segmenta – program, industrija (CineLink Industry Days) i edukacija (Talents Sarajevo). Sva tri segmenta čvrsto su integrisana i paralelno realizovana tokom prvih 7 dana Festivala. Dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu završen je službeni dio 24. Sarajevo Film Festivala. Dodijeljene su nagrade za najbolji dugometražni, dokumentarni, kratkometražni i studentski film, kao i CineLink nagrade. Nagradu za najbolji dugometražni film takmičarskog programa 24. Sarajevo Film Festivala u žestokoj konkurenciji, odlukom žirija, dobio je film Aga, Milka Lazarova. Srce Sarajeva za režiju dobila je Ioana Uricaru za film Lemonade. Najboljim glumcem 24. SFF-a proglašen je Leon Lučev, hrvatski glumac, za ulogu u filmu Teret. Najbolja glumica festivala je Zsofia Szamozi za ulogu u filmu One Day. Projektima Greather Than Death, Fiume o Morte, režiserima Pjeru Žalici, Gentianu Kociju i Juraju Leortiću dodijeljene su CineLinkove koprodukcijske nagrade. Projekat Zavera Andreija Gruzsnickija, Ibrahim Line Alabed, te Africa Orena Gernera nagrađeni su u sklopu Work in Progress programa CineLinka. Počasno Srce Sarajeva uručena je turskom režiseru Nuriju Bilgeu Ceylanu i direktroru Fondacije Hastor, Nijazu Hastoru. Ekipa 24. Sarajevo Film Festivala brojala je 700 zaposlenih, 300 volontera, a bilo je više od 2600 akreditovanih gostiju. Na 24. SFF-u ukupno je prikazano 266 filmova iz 56 zemalja, a kako je navedeno, filmove u sarajevskim otvorenim i zatvorenim kinima gledalo je više do 100.000 gledalaca.

22. Jazz Fest Sarajevo 2018 Organizator: Udruženje Jazz Fest

22. Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2018 održan je od 31.10. do 03.11. 2018. godine. Festival svake godine daje aktuelni pregled raznovrsne i bogate svjetske muzičke scene, a njegova aktuelnost ogleda se u redovitoj praksi predstavljanja evropskih i svjetskih premijera najznačajnijih umjetnika našeg vremena, uz predstavljanje značajnih umjetnika mlađe generacije. U 2018. godini predstavljen je treći dio „trilogije”, a John Zorn – jedan od najvećih živućih kompozitora nastupio je sa različitim ansamblima iz Sjedinjenih Američkih Država, uz evropske i svjetske premijere projekata. S ciljem podsticanja stvaralaštva u oblasti muzičke umjetnosti i saradnje među mladim stvaraocima iz zemlje i regije, organiziran je i edukativni program Music Meeting. Programi Jazz Festa utiču na afirmaciju i promociju domaćeg stvaralaštva, bh. kulture i muzičkog nasljeđa, ali i aktuelnih projekata bh. muzičara koji su i 2018. godine predstavljeni u okviru festivalskog programa Late Nite Stage.

9. Balet Fest Sarajevo 2018 Organizator: Udruženje za razvoj kulture i umjetnosti „Baleti”

U okviru 9. “Balet-festa Sarajevo” 2018, gostovali su brojni internacionalni baletski umjetnici, te bh. baletni umjetnici sa jednom osnovnom idejom i ciljem, a to je unapređenje i predstavljanje baletne umjetnosti u najboljem svjetlu. Na festivalu su gostovali eminentni baletski umjetnici Državnog akademskog teatra, opere i baleta Ekaterinburg iz Rusije. Bila je to prilika da sarajevska publika vidi djela najpoznatije svjetske baletne baštine, kao što je „Labudovo jezero”, P.1. Čajkovskog. Također, gostovali su iz baletnog ansambla Opera nationala Romania iz Bukurešta, SNG opera i balet iz Ljubljane, Bitef Dance Company iz Srbije. Upriličena je i izložba posvećena velikanima baleta u Bosni i Hercegovini. Realizacijom ovog projekta, između ostalog, doprinosi se ostvarenju novih dostignuća u baletnoj umjetnosti, školovanju baletnih umjetnika i usavršavanju.